
Frequently Asked Questions on Rule 150-5-.07 for Administration of  
Local Anesthetic by Georgia Dental Hygienists 

 
Q: I have local anesthetic certification from another state, but it is less than the 
sixty (60) hours required by GA, how do I get the additional hours to meet the 
Georgia certification status? 
A:  Attend a continuing education course to supplement the educational and or practical 
experience your certification is deficient in to meet the (30) didactic hours, fifteen (15) 
laboratory hours, and fifteen (15) clinical hours required by the Board. 
 
Q:  Do I need to submit an application for administration of local anesthesia to the 
Board? 
A: The Board does not require submission of certification. Delegation of local anesthetic 
administered by the dental hygienist is up to the supervising dentist to ensure the 
educational and practical experience requirements are met. 
 
Q:  Am I required to have malpractice insurance to administer local anesthetic? 
A:  The Board does not require malpractice insurance for the administration of local 
anesthetic by dental hygienists but recommends all Georgia licensed dental 
professionals carry malpractice insurance, which is required in Georgia if working under 
general supervision.  
 
Q: Do I need to display a copy of my local anesthetic certification at the facility 
where I will be administering anesthesia? 
A: Although certification indicates certain requirements and professional standards have 
been met, the Board does not require local anesthetic certification to be displayed.  

 
Q: Since authorization for local anesthetic only became effective June 1, 2023, 
and this is a licensure renewal year, do I have to complete the two (2) hours of 
local anesthetic continuing education required by the Board for this biennium? 
A: If local anesthetic coursework was taken during the current biennium, an additional 
two (2) hour continuing education course in the review of local anesthetic techniques, 
contraindications, systemic complications, medical emergencies related to local 
anesthesia, and a general overview of dental office emergencies is not required this 
biennium. 
 
Q: What do I need to do to provide a continuing education course if it is not a 
dental education program accredited by the Commission on Dental Accreditation 
(CODA) of the American Dental Association (ADA) or its successor agency, a 
similar organization approved by the United States Department of Education? 
A: Submit a Course Syllabus to the Board for review.  
 
Q: Does the Board need to be notified by the hygienist or dentist that the 
hygienist is certified to administer local anesthetic? 
A: It is up to the supervising dentist to ensure the educational and practical experience 
requirements are met. 
 
 
 



Q: If I’m audited by the Board will I have to show evidence of my anesthetic 
certification?  
A: Yes, at any point the board can request your certification. It is up to the supervising 
dentist to ensure educational and practical experience requirements for administration 
of local anesthetic have been met. 
 
Q: Does my local anesthetic certification have to be renewed? If so, how often? 
A: The Board does not require renewal of local anesthetic certification, but requires two 
(2) hours of Board approved continuing education per biennium, which shall include a 
review of local anesthetic techniques, contraindications, systemic complications, 
medical emergencies related to local anesthesia, and a general overview of dental 
office emergencies. 
 
Q: What are the requirements for dental hygienists in GA to administer local 
anesthetic in GA? 
A:  https://rules.sos.ga.gov/GAC/150-5-.07?urlRedirected=yes&data=admin&lookingfor=150-5-
.07  
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